Ja deze plek. Ik weet nog dat ik hier zo’n 3 jaar geleden arriveerde nog enigszins in de ‘westerse’ wolken van de business class vlucht die me enkele uren geleden op dit tropische pareltje in de Indische oceaan had gedropt. Enigszins neusoptrekkend bekeek ik dan ook de sobere badkamer om vervolgens een hele nacht frusty naar het plafond te staren smoetzelige voorzieningen en rare beesten boven m’n hoofd. Ondanks de fijne community, lekkere maaltijden en ver-rijkende uitzichten, lukte het me niet om te landen wat me deed besluiten eerder dan de geplande datum verder te reizen richting meer luxe en comfort. 

 

Soepele ashram
En dan nu in de rewind. Deze ‘soepele’ ashram. Meedraaien in een community, maar zelf de regie hebben. Zo KUN je om 5.00 ’s ochtends inklokken om te chanten tijdens het ochtendritueel. Zo KUN je om 6.00 je aanmelden voor ‘work duties’ om samen met de kids het ontbijt voor te bereiden. En zo KUN je om 7.00 uur gewapend met yogamat klaarstaan om, met uitzicht op zee, aan je yogapractice te beginnen. Allemaal optioneel. Perfect dus voor een parttime yogi zoals ik. Niet super dedicated, maar wel geïnteresseerd. Niet super hard-core, maar wel bereidwillig.

 

Puurheidsmeter
Na mijn fancy verblijf in Canggu is het qua comfort even terugschakelen; van de luxe prive villa inclusief zwembad en buitendouche, ga ik naar een bungalow met een, laten we zeggen, gedateerde inrichting inclusief ijverige huismuis. Maar niet voordat de puurheidsmeter een aanzienlijke opzwieper heeft gekregen. Want waar ik in Canggu regelmatig twijfelde over het echtheidsgehalte in bijvoorbeeld yogastudio’s en eco-stays, voel ik ‘m hier tot op het bot. Alles vanuit zuivere intenties. Alles vanuit intrinsieke motivatie.

 

Superdedicated en vrolijk
Zo wordt studie en huisvesting van de 8 inwonende jongvolwassen betaald door de ashram. In ruil daarvoor zijn zij WEL superdedicated. Zo chanten zij iedere ochtend om 5.00 hun borst vol. Zo staan zij iedere ochtend om 6.00 onze papaya’s te schillen. En zo dragen zij iedere avond om 17.00 in de tempel hun prayers op aan God. Om maar wat te noemen. Inspirerend. Confronterend. En weet je wat? Ik zie ze altijd lachen. Altijd samen dollen en plezier aan het maken.

 

Tijdje vertoeven?
Lijkt het je nou wat een tijdje in deze ashram te vertoeven? Voor 18 euro per nacht slaap je in een prive-bungalow aan zee, eet je 3x per dag vega mee, tune je dagelijks 2x in op een gegronde yogales en maak je deel van een bijzondere community. Niet alleen van de vaste inwoners, maar ook van de interessante soulsearchers die deze plek telkens weer weten te vinden. Verwacht geen luxe. Je stapt in het lokale leven inclusief lokale standaarden: met alle uitdagingen van dien een luxe om te mogen ervaren!

 

 

Gedong Gandhi Ashram –  Candidasa (Bali)
www.ashramgandhi.com
ashramgandhi@gmail.com

 1. Hoi Lenneke….
  Als ik jouw verhaal lees komen bij mij héél veel herinneringen bovendrijven. Deze Ashram ligt langs Kelapa Mas Bungalows, waar ik al heel vaak op het kleine strandje naar de zonsondergang heb zitten kijken. Op zulke momenten is er rust in mijn hart en in mijn hoofd. Wat er dan gebeurt, dat kun je niet uitleggen, je moet het zelf beleven. Het is voor mij wel één van de belangrijkste ervaringen van mijn leven. Een zijn met de elementen, voelen zijn, heel puur…. Mocht je daarvoor even tij hebben, zou je dan het personeel van Kelapa Mas de groeten van mij willen doen ? Ik wens je een heel mooie tijd in Candidasa en straks misschien ook in Lovina… Ik stuur je een lieve omhelzing… Kees Smetsers ( Ik ben heel benieuwd wat je van mijn laatste boek “Het verdriet achter de glimlach” zult vinden als je het op Bali een keer leest.)

 2. Lenneke,
  Jij weet misschien dat mijn laatste twee romans, die ik heb geschreven, zich afspelen in Sidemen en Margarana. Omdat ik weet dat jij graag bent op spirituele plekken, zou ik je willen adviseren om een keer naar Sidemen te gaan en daar beneden in het dal bij de rivier te “zijn”. Het Ecoresort Darmada is daarvoor een heel mooie plek (de rivier stroomt door de tuin). Misschien voel je wel het zelfde als ik daar heb gevoeld….
  Lieve groeten,
  Kees

 3. Je scrijft op een manier dat het jou daar wel bevald. Mooi Lenneke, haal je hart op!

Laat een reactie achter